Galaktompoureko (dessert greco al semolino). Galaktoboureko was one of the first desserts I tried to make, long time ago. It took a few attempts till I got it right. Galaktoboureko, is a Greek semolina custard dessert, baked between crispy phyllo dough, then drenched in a scented syrup when finished.
Description An all-time Greek favorite dessert, Galaktoboureko is a semolina based creamy custard pie baked with flaky phyllo dough and drenched in a delicious simple syrup sauce. Galaktoboureko (Greek: γαλακτομπούρεκο) is a Greek dessert of semolina custard baked in filo. An all-time Greek favorite dessert, Galaktoboureko is a semolina based creamy custard pie baked with flaky phyllo dough and drenched in a delicious simple. You can cook Galaktompoureko (dessert greco al semolino) using 16 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Galaktompoureko (dessert greco al semolino)
- Prepare of Per lo sciroppo.
- You need 300 g of zucchero.
- Prepare 250 ml of acqua.
- It's 1 of limone (succo).
- Prepare 1 cucchiaino of aroma alla vaniglia.
- It's 75 g of miele.
- Prepare of Per il dolce.
- Prepare 4 of uova medie.
- You need 200 g of zucchero di canna.
- It's 500 ml of panna liquida.
- You need 500 ml of latte.
- You need 1 pizzico of sale.
- Prepare 1 cucchiaino of aroma alla vaniglia.
- You need 180 g of semolino.
- It's 100 g of burro + burro per spennellare la pasta fillo.
- It's 10 fogli of pasta fillo.
Galaktoboureko is a traditional Greek dessert made with layers of golden brown crispy phyllo, sprinkled with melted butter, filled with the most creamy custard and bathed in scented syrup. Galaktompoureko - Greek dessert with phyllo, filled with pastry cream and drenched in syrup by Magda. The cooking instructor surprises the students with some sweet desserts called galaktompoureko. Ζαχαροπλαστεία Μπιγιάκης. - Αργυρούπολη-Βύρωνας. Irresistible, easy, no bake blueberry cream pie!
Galaktompoureko (dessert greco al semolino) step by step
- Prepara lo sciroppo. Versa zucchero, acqua e la buccia di un limone una casseruola. Porta a ebollizione. Poi aggiungi l'aroma alla vaniglia ed il miele. Cuoci per altri 5 minuti a fuoco medio. Versa lo sciroppo in una ciotola, usando un colino. Lascia raffreddare lo sciroppo, prima di adagiarlo in frigo..
- Inizia a preparare la crema. Versa il latte, la panna, 100 g di zucchero, un pizzico di sale e l'estratto vaniglia. Porta ad ebollizione e poi aggiungi il semolino. Mescola bene e quando la crema è soda inizia a scoppiettare, toglila dal fuoco ed unisci il burro. Lascia raffreddare..
- In una terrina, mescola bene le uova e 100 g di zucchero, finché il composto non diventa chiaro e spumoso..
- Con un cucchiaio di legno, unisci le uova montate alla crema, con movimenti delicati dal basso verso l'alto..
- Spennella una teglia con abbondante burro fuso. Aggiungi il primo foglio di pasta fillo ed imburralo. Aggiungi altri 5 fogli, che dovrai imburrare..
- Versa la crema sui 6 fogli di pasta fillo e porta i bordi della pasta verso il centro. Aggiungi altri 4 fogli, anch'essi imburrati. Taglia il dolce a fette. Versa abbondante burro fuso in superficie..
- Cuoci per 40 minuti nel forno caldo a 170° (ventilato)..
- Fai raffreddare e versa lo sciroppo sul dolce. Servi freddo in estate, o tiepido in inverno! E buon appetito!.
Whip up dessert in no time with this recipe from scratch. This is my favorite Greek dessert. This is a recipe that my mom got from a coworker and would make regularly when I was young. Galaktoboureko is a traditional Greek dessert made with a custard in a crispy phyllo pastry shell. After all these years it is still a family favorite. Γαλακτομπούρεκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
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